Najlepszy kompot na zimę to jest ten z mirabelek, który co roku robi Babcia. U niej mirabelek jak co roku jest zatrzęsienie, więc takich kompotów zimą nie zabraknie
Składniki:
- mirabelki (dowolna ilość)
- po 2 łyżki cukru na słoik 500 ml
- gorąca woda
Wykonanie:
Mirabelki myjemy i nakładamy do słoików. Do kompotu wybieramy zdrowe i bez uszkodzeń mirabelki. Do każdego słoika z mirabelkami wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy gorącą wodą. Słoiki z mirabelkami zakręcamy.
Kompoty z mirabelek pasteryzujemy w garnku z wodą przez 20 minut na średniej mocy palnika od momentu zagotowania się wody. Gotowe kompoty wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki z kompotami zanosimy do spiżarki.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kompot z mirabelek na zimę mirabelki przetwory przetwory z mirabelek