Babciny kompot z mirabelek

Najlepszy kompot na zimę to jest ten z mirabelek, który co roku robi Babcia. U niej mirabelek jak co roku jest zatrzęsienie, więc takich kompotów zimą nie zabraknie


Składniki:
  • mirabelki (dowolna ilość)
  • po 2 łyżki cukru na słoik 500 ml
  • gorąca woda


Wykonanie:
Mirabelki myjemy i nakładamy do słoików. Do kompotu wybieramy zdrowe i bez uszkodzeń mirabelki. Do każdego słoika z mirabelkami wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy gorącą wodą. Słoiki z mirabelkami zakręcamy.


Kompoty z mirabelek pasteryzujemy w garnku z wodą przez 20 minut na średniej mocy palnika od momentu zagotowania się wody. Gotowe kompoty wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki z kompotami zanosimy do spiżarki.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!