Złote ogórki na zimę - prawdziwy skarb w mojej spiżarce

Znakomite na zimę złote ogórki, które świetnie nadają się do kanapek, sałatek i obiadu. Takie ogórki to prawdziwy skarb w mojej spiżarce


Składniki na 4 słoiki po 450 ml:
  • 2 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka soli
zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 350 ml wody


Wykonanie:
Obrane ogórki kroimy w plasterki, a cebule w piórka. Warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. 
Po tym czasie ogórki razem z powstałym sokiem nakładamy w słoiki. Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!