Znakomite na zimę złote ogórki, które świetnie nadają się do kanapek, sałatek i obiadu. Takie ogórki to prawdziwy skarb w mojej spiżarce
Składniki na 4 słoiki po 450 ml:
- 2 kg ogórków
- 3 cebule
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka soli
zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 350 ml wody
Wykonanie:
Obrane ogórki kroimy w plasterki, a cebule w piórka. Warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz.
Po tym czasie ogórki razem z powstałym sokiem nakładamy w słoiki. Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ogórki ogórki do słoików ogórki na zimę ogórki w kurkumie przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków złote ogórki na zimę