Przepyszne ciasto, którym nie pogardzi żaden Skrzat😎 Takie ciasto przygotowałam na przyjazd Teściów. Ciasto wyszło przepyszne, każdy sięgał z chęcią po kolejny kawałek
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:
biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej z lekką górką
- 6 łyżek cukru z lekką górką
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 150 ml wrzątku
- 3 galaretki leśne owoce
- 1 litr wrzątku
- dowolne owoce, u mnie borówki amerykańskie i poziomki
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając partiami wsypujemy cukier. Jak masa zrobi się błyszcząca dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Biszkopt pieczemy około 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawiamy w blaszce do wystygnięcia. Następnie zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki owoce leśne rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i zastawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie cały czas miksując powoli wlewamy zimną cytrynową galaretkę. Masę śmietanowa wykładamy na jeden blat biszkoptu i przykrywamy drugim biszkoptem. Na górze ciasta układamy owoce, u mnie są to borówki i poziomki. Owoce zalewamy tężejącą galaretką owoce leśne. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze zastygło.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt borówki borówki amerykańskie ciasto skrzat ciasto z borówkami ciasto z owocami ciasto z owocami i galaretką galaretka masa śmietanowa poziomki śmietanka ciasta