Babka puchowa

Przepis na babkę puchową w naszym domu jest od lat, ten sam niezmienny. W naszej rodzinie z tego przepisu korzystam nie tylko ja czy mama, ale też korzystają z niego ciocie i kuzynki. Babka z tego przepisu zawsze się udaje i każdemu smakuje. Można do niej dodać dowolne owoce, zrobić z kakao czy bez dodatków. Zawsze się uda

Składniki na dwie keksówki 25x11 cm:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu 10%
  • opcjonalnie mrożone owoce (u mnie borówki)


Wykonanie:
Masło ubijamy z cukrem, a następnie wbijamy po jednym jajku (masa może się zwarzyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta). Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i ocet. Wszystko mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Do ciasta wrzucamy owoce (nierozmrożone, można obtoczyć w mące). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. (góra-dół) i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!