Drożdżówki lepsze jak z niejednej piekarni

Pyszne bułeczki drożdżowe lepsze jak z nie jednej piekarni. Jak zrobię takie bułeczki to znikają jeszcze gorące


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubiony dżem
  • 1 jajko do smarowania
  • opcjonalnie gruby cukier do wypieków


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Placek ciasta smarujemy dżemem. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki. 


Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego






Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!