Pyszne bułeczki drożdżowe lepsze jak z nie jednej piekarni. Jak zrobię takie bułeczki to znikają jeszcze gorące
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- opakowanie drożdży suszonych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubiony dżem
- 1 jajko do smarowania
- opcjonalnie gruby cukier do wypieków
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Placek ciasta smarujemy dżemem. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki.
Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki bułeczki drożdżowe bułeczki z dżemem ciasta ciasto drożdżowe drożdżówki
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
