Szybkie i smaczne ciasto, znakomite na każdą okazję. Tym ciastem zajadają się wszyscy ze smakiem
Składniki na blaszkę 25x36 cm:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (pół na pół tortowej z ziemniaczaną)
- 1błyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 biała czekolada
- 2 śnieżki
- starta gorzka czekolada
- dżem truskawkowy
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 170 st. około 40 minut. Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany i całość lekko podgrzewamy (bez gotowania). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy śnieżki i ubijamy.
Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, 1/2 wykonanej masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Następnie placek pokrywamy pozostałą masą i posypujemy gorzka czekoladą. Smacznego
Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, 1/2 wykonanej masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Następnie placek pokrywamy pozostałą masą i posypujemy gorzka czekoladą. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
