Naleśniki drożdżowe z jabłkami

Szybkie placuszki z chrupiącą skórką oraz z dodatkiem startych jabłek. Doskonałe na śniadanie, obiad lub podwieczorek

Porcje dla 3 osób

Składniki:

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1 szklanka przesianej mąki tortowej
  • 30 g drożdży,1 łyżeczka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 kwaśne jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko .Dodajemy pokruszone drożdze, cukier, mąkę oraz sól. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie ubijamy jajko z cukrem wanilinowym i ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach.Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite jajko oraz starte jabłka. Wszystko ponownie mieszamy. Potem na rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto, formujemy placuszki według uznania i smażymy je z obu stron na złoty kolor.Usmażone naleśniki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem (na zimno też smaczne).

Smacznego


2 komentarze:

  1. Takie lubię, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  2. w składnikach NIE MA JAKA.... a w wykonaniu mam ubić z cukrem waniliowym. Czy trzeba zaczekać aż trochę wyrosną? DLA CZEGO W NAZWIE SĄ NALEŚNIKI... skoro smażymy w formie placuszków?

    OdpowiedzUsuń