Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Ekspresowe ciasto bez pieczenia - znakomicie sprawdzi się na deser w upały

Wielkość blachy: 25x36 cm

Składniki:


  • 400 g masła czekoladowego Nutella
  • około 250 g sucharów
  • 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 700 ml wrzątku


Wykonanie:

Suchary drobno kruszymy i mieszamy z Nutellą w temperaturze pokojowej. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy sucharki i dociskamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy ser biały, cukier waniliowy i wlewamy zimną żelatynę. Masę rozprowadzamy na spodzie z sucharów. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejącą galaretkę truskawkową wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego