Karmelowiec to bardzo proste, ulubione ciasto domowników. Składa się z biszkoptu, kwaskowatego dżemu, słodkiej kremówki i masy kajmakowej. Całość posypana płatkami migdałowymi
Wymiary blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan - fix
dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki (280 g)
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Miksując stopniowo dodajemy cukry, żółtka oraz olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 min. w 180 st. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia i przekrawamy go na dwa blaty.
W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec wsypujemy śmietan fix i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna. Następnie pierwszy biszkoptowy blat smarujemy dżemem. Na niego wykładamy masę śmietanową.
Ciasto przykrywamy drugim blatem. Wierz ciasta smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego
Uwielbiam takie ciasta, mniam mniam....
OdpowiedzUsuń