Ciasto król imprezy

Ciasto, które królowało na ostatniej imprezie rodzinnej, wszyscy goście byli nim zachwyceni

Wielkość blaszki: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe 
  • 2,5 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 70 g masła 
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
ponadto:
  • około 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



Wykonanie:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając partiami zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami i cukrem pudrem na puszystą masę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową oraz ponownie układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ciasto z masą budyniową, masą śmietanową, herbatnikami i kajmakiem - to musi być prawdziwy hit na imprezie! Połączenie kremowej konsystencji budyniu z delikatną i puszystą masą śmietanową, a do tego chrupiące herbatniki i słodki kajmak - brzmi jak raj dla smakoszy. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis i podzielić się nim ze znajomymi na kolejnej imprezie firmowej. To ciasto zapewne zrobi furorę.

    OdpowiedzUsuń