Ciasto, które królowało na ostatniej imprezie rodzinnej, wszyscy goście byli nim zachwyceni
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
- około 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając partiami zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami i cukrem pudrem na puszystą masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową oraz ponownie układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową oraz ponownie układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!