Kotlety Babuni z ziemniaków i kapusty

Kotlety z ziemniaków i kapusty wg przepisu Babci, to proste danie i świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Składniki na około 30 kotletów:

  • 1 główka kapusty
  • 1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 - 6 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Wykonanie:


Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości i odciskamy z wody. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do warzyw dodajemy jajka i mąkę (ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Smacznego


2 komentarze:

  1. Fajne placuszki, wydaje mi się, że pasuje do nich barszcz

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy może być kapusta kiszona

    OdpowiedzUsuń