Kotlety z ziemniaków i kapusty wg przepisu Babci, to proste danie i świetna alternatywa dla zwykłych kotletów
Składniki na około 30 kotletów:
- 1 główka kapusty
- 1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 - 6 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości i odciskamy z wody. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do warzyw dodajemy jajka i mąkę (ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego
Fajne placuszki, wydaje mi się, że pasuje do nich barszcz
OdpowiedzUsuńa czy może być kapusta kiszona
OdpowiedzUsuń