Ciasto, które babcia zawsze piecze latem

Najlepsze ciasto, które babcia piecze każdego lata. Teraz jak jest sezon na papierówki to takie ciasto pojawia się u niej dwa razy w tygodniu i zawsze jest walka o ostatni kawałek. Ciasto znika co do ostatniego okruszka


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:
  • kruche ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 opakowania po 16 g cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
warstwa z papierówek:
  • 2 kg papierówek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie po 16 g cukru wanilinowego
  • 50 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
ponadto:
  • 1 łyżka bułki tartej


Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części: mniejszą 1/3 ciasta i większą 2/3 ciasta. Mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki. Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy większym kawałkiem ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło, najlepiej na około 1 godz. Po tym czasie ciasto pieczemy w 190 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto podpiekamy do zarumienienia około 15 min.

Kiedy mamy podpieczony spód przygotowujemy jabłka. Obrane jabłka kroimy na kawałki, w plasterki lub kostkę. Do jabłek dodajemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 50 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Upieczoną szarlotkę pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!