Wybuchowe bułeczki

Bułeczki z dużą ilością nadzienia. Dałam do bułeczek tyle dżemu, że aż wybuchły, ale wyszły tak smaczne, że zniknęły jeszcze ciepłe


Składniki na 13 bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ponadto:
  • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • ulubiony dżem do nadziewania bułeczek (u mnie wiśniowy)


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże, sól i cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, dodajmy jajka i masło. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 13 porcji. Formujemy placuszki. Na każdy placuszek nakładamy dżem i ciasto zlepiamy tworząc bułeczki. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu.

Kiedy mamy zawinięte wszystkie bułeczki to rozgrzewamy piekarnik. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!