Bułeczki z dużą ilością nadzienia. Dałam do bułeczek tyle dżemu, że aż wybuchły, ale wyszły tak smaczne, że zniknęły jeszcze ciepłe
Składniki na 13 bułek:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ponadto:
- roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- ulubiony dżem do nadziewania bułeczek (u mnie wiśniowy)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże, sól i cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, dodajmy jajka i masło. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 13 porcji. Formujemy placuszki. Na każdy placuszek nakładamy dżem i ciasto zlepiamy tworząc bułeczki. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu.
Kiedy mamy zawinięte wszystkie bułeczki to rozgrzewamy piekarnik. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.
Kiedy mamy zawinięte wszystkie bułeczki to rozgrzewamy piekarnik. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki bułeczki z dżemem bułeczki z wisniami deser przekąski wybuchowe bułeczki