Pierogi mięsne na grilla

Znakomita propozycja na grilla, czyli mielone z nadzieniem w kształcie pieroga. Wyśmienicie smakuje i ciekawie się prezentuje

Składniki na 6 dużych porcji:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki
  • 6 plastrów szynki wędzonej lub boczku
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku lub w wodzie
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Mięso mielimy. Dodajemy do niego odcisniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy mięso na 6 części. Formujemy kule, które wilgotną dłonią spłaszczamy. Potem kotlety smarujemy wodą (aby się nie rozpadły podczas składania) i na każdy układamy szynkę, ser, paprykę oraz cebulkę. Następnie delikatnie składamy na pół i sklejamy brzegi.



Tak powstałe duże, mięsne pierogi podsmażamy na patelni lub bezpośrednio na na grillu. Podajemy z ulubionymi sałatkami warzywnymi.




Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych i super pomysł na grilla.

    OdpowiedzUsuń