Sernik Izabela

Najbardziej kremowy sernik jaki jadłam, sprawdzi się na każdą okazję i wszyscy będą się nim zachwycać

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • około 150 g herbatników maślanych


Wykonanie:

Żółtka miksujemy z cukrem waniliowy. Miksując dodajemy ser, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, powolutku wlewamy olej, a potem mleko. Białka ubijamy na sztywno i po trochu wsypujemy cukier. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego



32 komentarze:

  1. czy te herbatniki sie nie spala

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast herbatników zrobiłam kruche ciasto z pierwszego lepszego przepisu na sernik na kruchym cieście, na surowe ciasto wlałam ser z tego przepisu i razem upieklam
    Było super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super też tak zrobię pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. czy może być ser z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja taki piekę tylko za na kruchym spodzie, który wcześniej podpiekam ok 15 min

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczemy gora- dol czy z termo obiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można wyjąć z piekarnika odrazu po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pyszny tylko mi wszystkie herbatniki wyplynely do góry.. Co zrobić żeby były na dole ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale masa byla robiona dokładnie tak jak w przepisie i mimo to była rzadka,dlaczego?

      Usuń
    2. Herbatniki nie wypłyną jeżeli zamoczymy każdy przed wyłożeniem na blachę w mleku.

      Usuń
    3. Nie radzę. Ja najpierw zostawiam w zamkniętym piekarniku na około 20 minut potem na 20 przy uchylonym nieznacznie, potem mocniej.

      Usuń
  8. Trzeba było lać łyżką po trochu na herbatniki by obciążyć je i by masa nie dostała się pod herbatniki

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja masa serowa byla rzadka jak mleko. Zeobiona scisle w/g przepisu. Większość herbatnikow wyplynęła. Zmarnowałam skladniki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałem to samo. Składniki według przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  11. To wszystko zależy od twarogu

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy jest prawdziwy ser a nie taki ulepszony z wiaderka na pół z serwatką.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie wyszedł idealnie cherbatniki został na spodzie blachy ser z wiaderka zGarwolina

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny serniczek robiony z wiaderka + kostka zwykłego sera jest obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy mogą być herbatniki kakaowe

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście że tak

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można piec bez herbatników sam ser

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja będę robiła z sera koziego własnej roboty

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny sernik, puszysty jak chmurka, zrobiłam z twarogu sernikowego z Piątnicy co prawda ale niebo w gębie, napewno zrobię jeszcze nie raz, może tym razem z brzoskwiniami jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  20. A propos wypływania herbatników-trzeba każde ciasteczko posmarować od spodu odrobiną masła lub margaryny żeby się przylepiło do papieru lub blaszki.przylepiło

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki wymiar foremki będzie dobry, żeby sernik był jak w przepisie wysoki???

    OdpowiedzUsuń
  22. W opisie jest, przepraszam nie zauważyłam🫠😁

    OdpowiedzUsuń
  23. Ilo gramowe budynie?

    OdpowiedzUsuń