Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 10 minut i potrzebne są tylko 3 składniki. Każdy się nim zajada
Wymiary blaszki: 25x36 cm
Składniki:
- 1 l śmietanki 30%
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- około 600 g słomek ptysiowych
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy słomki ptysiowe, przykrywamy masą i ponownie układamy słomki. Robimy tak do wykończenia masy i słomek. Na wierzch dajemy pokruszone słomki. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem musi być bardzo dobrze schłodzone.
Smacznego!
Mmm..śmietana plus mleko czy nie płynie wszystko na drugi dzień ?
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje sie prosty i smaczny
nie ale mleko trzeba wlewać bardzo powoli, malutkim strumieniem
Usuńa może dodać taki gotowy już kajmak ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj jakieś żadkie wyszło zobaczymy jutro 🤔
OdpowiedzUsuń