Rewelacyjne ciasto z jajkami, którym zaskoczysz gości w święta
Wielkość blachy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 8 jajek Kinder Niespodzianka
- galaretki o dowolnym smaku + wrzątek (u mnie 3 kolory)
Wykonanie:
Galaretki osobno rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka dzielimy i do każdej połówki nalewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Białą czekoladę i 200 ml śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia.
W międzyczasie białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 25 min. Schłodzone 300 ml śmietanki, zimną białą czekoladę i serek mascarpone ubijamy na sztywno. Masę wykładamy na biszkopt. Układamy połówki niespodzianek galaretką do spodu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Jakie pyszne i pomysłowe ciacho, aż ślinka kapie...
OdpowiedzUsuń