Ciasto Kinder niespodzianka

Rewelacyjne ciasto z jajkami, którym zaskoczysz gości w święta

Wielkość blachy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • 8 jajek Kinder Niespodzianka
  • galaretki o dowolnym smaku + wrzątek (u mnie 3 kolory)


Wykonanie:

Galaretki osobno rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka dzielimy i do każdej połówki nalewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Białą czekoladę i 200 ml śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia. 


W międzyczasie białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 25 min. Schłodzone 300 ml śmietanki, zimną białą czekoladę i serek mascarpone ubijamy na sztywno. Masę wykładamy na biszkopt. Układamy połówki niespodzianek galaretką do spodu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Jakie pyszne i pomysłowe ciacho, aż ślinka kapie...

    OdpowiedzUsuń