Ryba po grecku - przepis prosto od Teściowej

Jadłam rybę po grecku z wielu przepisów, ale najlepszą robi moja Teściowa. Zawsze kiedy robię rybę  z jej przepisu mam pewność, że wszystkim będzie smakowała


Składniki:
  • 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mała puszka groszku konserwowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki


Wykonanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody.


W międzyczasie filety rybne kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano.


Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy do miski i przykrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybę po grecku. Dziękuję za przepis, będę robiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prawidłowy. Pycha . Inni robią w samej cebuli z ketchupem i nie jest to specjalnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis, tylko zastanawiam się dlaczego do ryby groszek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać por do warzyw duszonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj dodaje pora.. jest lepsza ryba..

      Usuń
  5. Ja też z porem i jest super.

    OdpowiedzUsuń