Niedzielny obiad raz dwa

Niedzielnego kurczak, którego uwielbia cała rodzina przygotowuje się raz dwa. Robię go bardzo często i zawsze mam pewność, że każdy będzie zadowolony z takiego obiadu


Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • domowa vegeta lub suszona włoszczyzna


Wykonanie:

Podudzia z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, posypujemy domową vegetą i układamy cebulę.


Kurczaka przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min.

Smacznego