Starodawny przepis na zielone pomidory

Rewelacyjny stary przepis na wykorzystanie zielonych pomidorów. Co roku ta sałatka jest w naszym domu hitem


Składniki na 8 słoików po 300 ml:
  • 1 i 1/2 kg zielonych pomidorów koktajlowych
  • 500 g cebuli
  • 2 łyżeczki soli
zalewa:
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy




Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Do warzyw dodajemy 3 łyżeczki soli i mieszamy. Odstawiamy na 1 godz., aby puściły wodę. Składniki na zalewę gotujemy. Z warzyw odlewamy powstały sok. Pomidorki z cebulą zalewamy gorącą zalewą i mieszamy.


Odstawiamy do wystygnięcia. W tym mieszamy 2 - 3 razy. Następnie pomidorki z cebulą i zalewą nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 25 min. od momentu zagotowania. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Moja babcia w dokładnie taki sam sposób wekowała zielone pomidory. Potem to była najlepsza sałatka do obiadu, gdy nikomu nic innego się nie chciało przygotowywać. Cieszę się, że ten przepis odnalazłam! Sama sobie takie przyrządzę :).

    OdpowiedzUsuń